Terug naar overzicht

Waar is Royal Antwerp FC opgericht?

 

Zoals algemeen geweten, werd onze club destijds opgericht door in Antwerpen verblijvende Engelsen die, wanneer ze niet aan sport deden, elkaar na een zware dagtaak voor wat welgekomen ontspanning opzochten in een eigen stamcafé.

Daar werden plannen gesmeed voor hun sportclub, voor vriendschappelijke ontmoetingen, daar werd ook geleidelijk de bestuurlijke structuur op poten gezet, kortom daar was de “zetel” van hun vereniging. Dat etablissement was gelegen op de Groenplaats nr. 3, tussen het toenmalige Café Suisse en de Zwaluwstraat, en heette Taverne Alsacienne (uiterst links op bijgaande foto).

Die Taverne Alsacienne zou zich de volgende kwarteeuw een serieuze sportreputatie opbouwen als lokaal van de Ligue Vélocipédique Belge, van het Syndicat de la Presse Sportive, van de Sport Cycliste Anversois, van de Société de Gymnastique et d’Armes, van de Antwerp Bicycle Club (gesticht in 1882) en van Antwerp FC, dat er gevestigd bleef tot in 1908.

De contacten die er gelegd werden, zeg maar de vriendschapsbanden die er ontstonden, tussen de pioniers van het voetbal en de wielermiddens, zouden later ook een zeer belangrijke rol spelen in de opgang van Antwerp FC, dat rond de eeuwwisseling gedurende een zestal jaren een onderkomen vond in de grootste Belgische wielertempel en hebben er ook voor gezorgd dat Antwerp, van bij het begin van de officiële competities, toch zeker voor die tijd, heel wat aandacht kreeg in de (Franstalige) Antwerpse pers.

In 1909 verdween de Taverne Alsacienne en maakte plaats voor het Hotel-Restaurant Cosmopolite-Centre. Tegenwoordig staat op die plek het gebouw waarin zonnebanksalon Exotic Sun gevestigd is.

Naast de Taverne Alsacienne werden in de beginjaren ook ontmoetingen gehouden in Café-Restaurant “The Shakespeare”, op de hoek van de Leopoldstraat en de Arenbergstraat.

Met beginjaren bedoelen we overigens niet 1880, maar eerder de periode 1890-1908. Voor vroegere jaren hebben we onvoldoende bronnen om het café-leven van onze leden/bestuurders in kaart te brengen.

Auteur: Dirk Willocx
Foto Groenplaats: Dirk Willocx, Antwerp Archief. 
Foto gevel: Google
©2024 De Vierkante Paal | Webdesign Webit
Privacy Policy | Cookie Policy