Terug naar overzicht

Met de teletijdmachine naar 2035

 

Ik zal maar meteen bekennen: de afbraak van Tribune 2 doet me niet zo veel. Waarom? De grote momenten van eind jaren 80, begin jaren 90 beleefde ik op de volkse staantribune, kant Merksem. Het is daar dat ik de eerste 15 jaar van mijn leven als Antwerpsupporter doorbracht. We stonden jàren op exact dezelfde trap. Toen die tribune tegen de vlakte ging, sneuvelde er ook een stuk van mijn kindertijd. Nu niet.

En dus kijk ik met frisse hoop, mooie herinneringen en zonder veel spijt uit naar het moment waarop ons stadion weer een volwaardig stadion zal zijn. Het kan niet snel genoeg gaan.

Zelfs tijdelijk – dat wil ik nog zien, de brug aan de Rooseveltplaats was ook ‘tijdelijk’ en die heeft er dik dertig jaar gestaan – zelfs onverwarmd en zelfs met toiletten enkel op de begane grond zet de club enkele stappen vooruit. De oude tribune 2 was ook niet verwarmd en de ‘toiletten’? Ik liep nog liever helemaal naar beneden om daar ergens aan den draad te gaan staan. What’s new?

De ‘tijdelijke’ vergunning geldt tien jaar. Tegen 2035 is de wereld alweer drie keer veranderd. Hopelijk is er dan eindelijk extra openbaar vervoer: een nieuwe tramlijn op de Bisschoppenhoflaan, extra bussen en trams op de bestaande lijnen. Tien jaar om plannen uit te werken voor een upgrade van een tijdelijke naar een permanente én aansluitende tribune. Tien jaar om extra investeerders aan te trekken.

En als ik even dromen mag? Als numero uno in België kan Antwerp ook eens kijken naar state of the art stadions – of plannen daartoe – van buitenlandse topclubs. Het nieuwe Camp Nou krijgt een design dat in grote mate circulaire principes toepast, zoals het hergebruiken van materialen van het oude stadion gecombineerd met nieuwe, duurzame bouwmaterialen.

FC Porto heeft een uitgekiend zero waste beleid en wateropvangsysteem. Borussia Dortmund installeert voor volgend seizoen 11.000 zonnepanelen op het Signal Iduna Park (81.000 plaatsen), waarmee het 1.000 wedstrijden per jaar kan verlichten. Of tot slot het Braziliaanse Atletico Mineiro, dat 35% van zijn gronden inkleurt als groene zone en zelfs ‘natuurlijke tuinen’. Dat hoeft niet ten koste te gaan van het voetbal: Atletico Mineiro heeft een stadion met 47.000 plaatsen…

Hierbij dus een oproep aan Paul Gheysens, graag voorloper in de bouwsector, en de haven van Antwerpen, één van de grootste economische polen van Europa. De visie en het geld bevinden zich letterlijk op een steenworp van elkaar. Laat 2035 het jaar zijn van een nieuwe landmark, met onze geüpgraded Tribune Twee als kers op de futuristische taart!

 

Auteur: Dave Van Meel

©2025 De Vierkante Paal | Webdesign Webit
Privacy Policy | Cookie Policy