Terug naar overzicht

Harry Game, Walter Meeuws, George Kessler, Guy Thys, Regi Van Acker, Laszlo Bölöni,… Heel wat mooie trainers passeerden de revue op de Bosuil. Maar coaches die consequent een succesformule neerpootten én doelen haalden én prijzen pakten, daar hebben we er niet al te veel van gehad! Met Mark van Bommel hebben we dat wel in huis. Is Mark van Bommel de beste Antwerptrainer ooit?

Kort antwoord op de vraag in de titel: ja. De cijfers bewijzen het. De sympathieke Nederlander pakte in anderhalf seizoen de landstitel, de Beker van België, de Supercup én de groepsfase van de Champions League. Bovendien staan we (op moment van schrijven) op de drempel van alweer Play-Off 1 én een nieuwe bekerfinale. Alle doelen behaald, dus, én prijzen om het te bewijzen.

Puur op punten per match? Nee. 

Antwerplegende Wim De Decker pakte in zijn 16 matchen in Tweede Klasse gemiddeld 2,31 punten per match. 11 overwinningen, 4 draws en 1 verliespartij. Maar dat was natuurlijk maar een korte periode én in Tweede Klasse. Mark van Bommel zit op 6 maart aan 1,95 punten per match. David Gevaert (1,91) en Ivan Leko (1,77) staan trouwens ook opvallend hoog in dat lijstje.

Foto: Eloïse Vandecasteele

Qua voetbal? Dat is subjectief. 

Sommigen zijn fan van de push-push-push van Ivan Leko, andere van de directe stijl van Warren Joyce. En anderen hebben dan weer een boon voor de organisatie van Regi Van Acker, of houden van de generatie van eind jaren ’80 en begin jaren ’90 (Kessler-Davidovic-Meeuws). 

Onder Mark van Bommel hebben we al geweldige wedstrijden gezien, maar regelmatig zitten er ook stinkers tussen. Dat is voetbal, natuurlijk. En van Bommel heeft ondertussen voldoende krediet opgebouwd om die mindere matchen te maskeren. Vaak is zijn aanpak geduldig, maar als dat resultaten oplevert, wie maalt daar dan om? Antwerp is zeker efficiënt geweest de voorbije anderhalf jaar, en kende af en toe wat meeval. 

Qua moed? Ja.

Geen enkele Antwerptrainer in het moderne voetbal gaf zoveel minuten aan jonge spelers en eigen jeugdspelers. Corbanie, Van Den Bosch, Doumbia, Horemans, Ilenikhena, Keita, Lammens, Smits, Udoh, Valencia, Scott, Vermeeren en Vandeplas: dat is een aardig lijstje. Gedeeltelijk omwille van blessures van meer ervaren spelers, maar ook omdat de jonge gasten het verdienden. Als trainer heb je in zulke gevallen de keuze: beginnen zeuren in de pers, of je veters aanspannen en ervoor gaan met de jongeren. En of de aanpak loonde!

Qua jeugdspelers brengen komt alleen de betreurde Colin Andrews in de buurt, al was dat in zijn geval een financiële noodzaak. Maar jonge gasten als Hairemans, Put, de broertjes Kil, Pelgrims en Vogels hebben ons toch ook wat plezier bezorgd in die moeilijke tijden.

Foto: Pieter Slembrouck

Maakt hij spelers beter? Ja.

Dat zal je wellicht ook kunnen zeggen van de succesvolle trainers van de oude tijd (Verdyck, Game, Pelsmaeker, etc.) toen transfers nog niet zo courant waren. Maar dat van Bommel zijn kern beter maakt, staat buiten kijf. Janssen, Ekkelenkamp, Stengs, Kerk, Bataille, Wijndal, Ejuke en zelfs Keita arriveerden op de Bosuil nadat ze bij hun vorige clubs uit de gratie waren gevallen. En match na match zag je deze spelers zich integreren in het systeem en beter worden.

Qua tactisch vernuft? Lijkt ons bij de beteren van de klas te zijn.

We zijn geen voetbaltechnische experten, maar wat we horen van analisten is dat van Bommel onderschat wordt. Hij is flexibel (al houdt hij natuurlijk wel van de Hollandse school en de 4-3-3) en durft zich aanpassen aan de tegenstander. Denk maar aan de succesvolle omschakeling naar 3-5-2 in de matchen tegen Gent en Union vorig seizoen. Uiteraard slaat een tactische omschakeling tijdens een match wel eens tegen, want voetbal is geen exacte wetenschap. Hij kan zijn ploeg voorbereiden op moeilijke matchen waar we de underdog zijn, al kende hij net in die Champions League-matchen wat pech met individuele fouten van spelers (rode kaarten, afgeweken ballen, onnodige strafschoppen en blunders van keepers). In de matchen tegen de mindere goden zien we regelmatig dat Antwerp het moeilijk heeft om een laag blok te ontwrichten, maar laat dat ook net het moeilijkste zijn in het voetbal.

Foto: Pieter Slembrouck

Qua mental coaching? Met voorsprong!

De documentaire De Dubbel toonde wat er gebeurde in de kleedkamer op cruciale momenten. We twijfelen er niet aan dat de rustige, ervaren aanpak van van Bommel een belangrijke rol speelde in onze uiteindelijke successen!

 

Merci, Mark!

 

Coverfoto: Eloïse Vandecasteele

©2024 De Vierkante Paal | Webdesign Webit
Privacy Policy | Cookie Policy