Terug naar overzicht

Opsinjoorke op de Bosuil

 

Op 22 januari 1950 speelt Antwerp thuis tegen RFC Malinois, oftewel KV Mechelen. Voor de match is het een gezamenlijke Mechels-Antwerpse traditie die in het oog sprong.

‘Banter’ onder voetbalclubs gebeurt duidelijk al langer dan vandaag!

Aan deze gebeurtenis ging een hele voorgeschiedenis vooraf…

Eerst en vooral, wie of wat is Opsinjoorke:? Wel, Opsinjoorke is een kort dik mannetje met een snor. Hij symboliseert de eeuwige dronkenlap die zijn vrouw afranselt. Als straf wordt hij door zijn buren op een grote doek in de lucht gegooid en weer opgevangen.

Traditiegetrouw neemt Mechelen jaarlijks een houten pop die Opsinjoorke voorstelt mee tijdens grote praalstoeten en ommegangen. Men draagt hem op een grote lijnwaden doek en smijt hem hiermee in de lucht. Op dezelfde wijze vangt men hem ook weer op.

De Mechelse pop dateert reeds van 1647 (zie foto). Antwerpen beschikt over een 19de-eeuwse kopie van het Mechels origineel. Dit opsinjoorke wordt bewaard in het Antwerpse folkloremuseum.

De initiële naam van deze pop uit 1674 was “sotscop” (zotskop). Deze titel zou de komende decennia veranderen in meer denigrerende namen als “vuilen bras”, “vuilen bruidegom” of “vuilen bruid”.

Op 4 juli 1775 kreeg de pop zijn huidige naam “Opsinjoorke”, toen tijdens zo’n ommegang in Mechelen de pop niet opnieuw in het doek terechtkwam, maar OP het hoofd van een SINJOOR (Antwerpenaar) die die dag als toeschouwer tussen de menigte stond. De Mechelaars verdachten de Antwerpenaar ervan de pop te willen stelen en ranselden hem af. Hij kon maar ternauwernood ontsnappen richting Antwerpen.

De pop werd drie keer ook echt gestolen door Antwerpenaars:

Eerste keer: Op 7 december 1949 drongen Antwerpse studenten (De”Wikings”) het Mechelse stadsmuseum binnen en stalen de koffer en de pop. Ze brachten hun buit over naar de Antwerpse burgemeester Lode Craeybeckx (foto). Craeybeckx beloofde de Mechelse burgemeester dat de pop aan de stad zou worden terugbezorgd, maar eerst werd ze enkele dagen tentoongesteld in het Rockoxhuis in Antwerpen. Exact een maand later, op 7 januari 1950, werd zij terug naar Mechelen gebracht. De dieven werden voor de rechtbank gedaagd, maar werden vrijgesproken.

Op 22 januari 1950 brachten de Mechelaars de pop nog eens mee naar het Bosuilstadion voor een ereronde rond het Bosuilstadion.

Tweede keer: In 1971 werd Opsinjoorke opnieuw ontvreemd, maar men vond hem enkele dagen later terug op de binnenkoer van de Mechelse gevangenis.

Derde keer: In december 1974 ontvoerden 5 Antwerpse studenten een laatste maal Opsinjoorke, in een wedstrijd voor de beste studenten grap georganiseerd door de historische rovers. Zij wonnen ook die wedstrijd en werden zo de laatste rovers van Opsinjoorke.

22 januari 1950 R Antwerp FC – RFC Malinois 1-3

De supporters van Mechelen hebben Opsinjoorke meegebracht en doen de ronde van het terrein.

 

Bron: Dirk Willocx, Antwerp Archief

Foto op de Bosuil: François Morré

©2024 De Vierkante Paal | Webdesign Webit
Privacy Policy | Cookie Policy